Ελαιόλαδο και καρδιά

Tο ελαιόλαδο βοηθά την καρδία λόγω των φαινολών που περιέχει. Kλινική μελέτη για το ελαιόλαδο στις ΗΠΑ έδειξε ότι η ουσία ελαιοκανθάλη και η ουσία ελαιασίνη, που εμπεριέχεται σε όλα τα ελαιόλαδα, είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το  ελαιόλαδο δρα σαν αντιθρομβωτικό φάρμακο, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αναστέλλει τα ένζυμα COX και LOX, που προκαλούν τη διαδικασία συσσώρευσης αιμοπεταλίων και κατ’ επέκταση αναστέλλει τον σχηματισμό θρόμβων στα αγγεία. Το γεγονός μάλιστα ότι η ολεοκανθάλη (oleocanthal) εμφανίζει  παρόμοια αντιφλεγμονώδη δραστικότητα και προφίλ με αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως η κατανάλωση ελαιολάδου να μπορεί να μειώσει την ανάγκη για την χρησιμοποίηση των  κοινών  αναλγητικών. Μάλιστα «όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε ελαιοκανθάλη, η οποία προκαλεί στο λαιμό το χαρακτηριστικό κάψιμο»

Επίσης τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι από τα πλέον ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ισχαιμική νόσο, όπως η στεφανιαία νόσος της καρδίας, η στηθάγχη, το έμφραγμα μυοκαρδίου ή καρδιακή προσβολή και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Όποια και αν είναι η επιστημονική ερμηνεία, και όσο σύνθετη και αν ακούγεται, το συμπέρασμα είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση και τη λειτουργικότητα του καρδιαγγειακού συστήματος.

βρείτε τα προϊόντα μας εδώ

Ελαιόλαδο και τηγάνισμα
Ελαιόλαδο και οστεοπόρωση