Ελαιόλαδο και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή φθορά των οστών. Δεν παρουσιάζει συγκεκριμένη συμπτωματολογία και συνήθως την παίρνεις είδηση αργά, όταν ήδη σου έχει συμβεί ένα κάταγμα. Εύλογα διερωτάται λοιπόν κάποιος αν οι διατροφικές μας συνήθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το βαθμό εκδήλωσης της.

Όπως απέδειξε η διετής ισπανική μελέτη Predimed, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο (τουλάχιστον 50 ml καθημερινά) ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση της ορμόνης οστεοκαλσίνης στο αίμα τους. Η ορμόνη αυτή είναι ένας δείκτης του οστικού μεταβολισμού, δηλαδή της αντοχής των οστών. Υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης σημαίνουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Αντίθετα, η χαμηλή οστική πυκνότητα μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων από πτώση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Σε ό,τι αφορά τις γυνάικες ειδικότερα, άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινά ελαιόλαδο αλλά ελάχιστη ποσότητα κόκκινου κρέατος, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο, γεγονός που δικαιολογεί το μικρότερο ποσοστό περιστατικών οστεοπόρωσης που υπάρχουν στις μεσογειακές χώρες.

Για μια διατροφή λοιπόν που θα εγγυάται γερά οστά, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, προτιμήστε άφθονο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!

βρείτε τα προϊόντα μας εδώ

Ελαιόλαδο και τηγάνισμα
Ελαιόλαδο και καρκίνος