Σπανακόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • Αλεύρι  Μύλοι Κρήτης για Κρητικό Φύλλο και Πίτες:  600 γρ. ή όσο σηκώσει
  • Χυμός λεμονιού: 1 μικρό λεμόνι
  • Ξύδι: 2 κουταλιές σούπας
  • Τσικουδιά: 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 50 γρ. (1/4 φλιτζανιού)
  • Νερό: 250 γρ. (1 φλιτζάνι)

Για τη γέμιση:

  • Σπανάκι: 1 κιλό κομμένο σε κομμάτια 2-3 εκ.
  • Άνηθος: 1 & 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα: 6-7 (τα πράσινα φύλλα) ψιλοκομμένα
  • Τυρομάλαμα: 500 γρ. (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
  • Φέτα: 500 γρ. τριμμένη
  • Αυγά: 3
  • Αλάτι: 5 γρ.  (1 κουταλάκι)
  • Πιπέρι: 3 γρ.  (2/3 κουταλακιού)
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: (2/3 φλιτζανιού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ένα σακουλάκι.
Ανακατεύουμε το σπανάκι με τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε πρώτα το σπανάκι και μετά τα τυριά, ανακατεύοντας.
Ανοίγουμε 4 φύλλα με τον πλάστη για το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Λαδώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε 2 φύλλα να εξέχουν 3-4 εκ. γύρω γύρω αλείφοντας τα καλά με λάδι.
Προσθέτουμε τη γέμιση, τόση ώστε το πάχος να μην ξεπεράσει τα 2 εκ.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν να σκεπάσουν την γέμιση αλείφοντας κάθε φύλλο με λάδι.
Σκεπάζουμε με 2 φύλλα, πάντα αλείφοντας τα με λάδι.
Πιέζουμε τις άκρες γύρω γύρω με το πινέλο και λάδι.
Χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1,5 ώρα περίπου στους 160C στον αέρα στην πιο χαμηλή σχάρα.
Στη μέση του ψησίματος αλείφουμε το πάνω φύλλο με λάδι.

Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
Χανιώτικα καλιτσούνια (με αλέυρι για φύλλο)