Μυζηθρόπιτα σφακιανή

ΥΛΙΚΑ

  • Αλεύρι για Κρητικό Φύλλο και Πίτες: 500 γρ. (μισό πακέτο)
  • Μυζήθρα Χανιώτικη: 400 γρ. (10 κουταλιές)
  • Νερό (χλιαρό): 250γρ. (1 ποτήρι)
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 45 γρ. (3 κουταλιές)
  • Τσικουδιά: 45 γρ. (3 κουταλιές)
  • Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
  • Μέλι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε μια μαλακή ζύμη με το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την τσικουδιά και το νερό και την αφήνουμε για μισή ώρα.
Στραγγίζουμε τη μυζήθρα και φτιάχνουμε 10 μπαλάκια στο μέγεθος ενός αυγού.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 5 εκ. περίπου.
Σε κάθε φύλλο τοποθετούμε ένα μπαλάκι μυζήθρας στη μέση και κλείνουμε προσεκτικά το φύλλο ώστε να σκεπαστεί η μυζήθρα.
Τα μπαλάκια τα πιέζουμε σιγά-σιγά με τη βοήθεια ενός πλάστη ώστε το τυρί να πάει προς τις άκρες και οι πίτες να γίνουν λεπτές στο σχήμα ενός πιάτου 15 εκ.
Τηγανίζουμε σε  αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά και τις σερβίρουμε με μέλι.

Γαστρίν (το αρχαίο γλύκισμα της Κρήτης)
Γίγαντες πλακί