Πρασόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση:

  • Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Κρητικό Φύλλο και Πίτες: 300 γρ.  (1 & 1/2 φλιτζανιού)
  • Μπέικιν πάουντερ: 20 γρ.  (4 κουταλάκια)
  • Γιαούρτι στραγγιστό: 150 γρ.
  • Γάλα: 120 γρ. (8 κουταλιές)
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 90 γρ. (6 κουταλιές)

Για τη γέμιση:

  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 40 γρ. (3 κουταλιές)
  • Κρεμμύδια: 200 γρ.
  • Σκόρδο: 1 σκελίδα
  • Πράσα: 2 κιλά
  • Αυγά: 4
  • Γάλα: 200 γρ. (3/4 φλιτζανιού)
  • Μυζήθρα: 200 γρ.
  • Αλάτι, Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύομε όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες 1 εκ. και τα βάζουμε σε βραστό νερό να πάρουν μια βράση.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι και στο τέλος βάζουμε και τα πράσα αφού τα έχουμε στραγγίξει καλά.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και τη μυζήθρα.
Ανακατεύουμε τα δύο μίγματα μαζί.
Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Στρώνουμε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο ταψί και στην συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα.
Ψήνουμε στους 200C για περίπου 30-40 λεπτά.

Πίτα με Μοσχάρι και Μαύρη Μπύρα
Μηλόπιτα «κέικ» με σταφίδες και ρόδι