Γαστρίν (το αρχαίο γλύκισμα της Κρήτης)

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Κρητικό φύλλο και πίτες : 500γρ.
  • Νερό: 1 κούπα
  • Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ: 4 κουταλιές
  • Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
  • Χυμός λεμονιού: από 1 λεμόνι
  • Σουσάμι καβουρντισμένο: 100 γρ.

Για τη γέμιση:

  • Καρύδια κοπανισμένα: 300 γρ.
  • Φουντούκια κοπανισμένα: 300 γρ.
  • Αμύγδαλα καβουρντισμένα και κοπανισμένα: 300 γρ.
  • Σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο: 100 γρ.
  • Παπαρουνόσπορος: 100 γρ.
  • Πιπέρι: 2 γρ. (1/2 κουταλάκι)
  • Μέλι: 1/2 ποτήρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, τη χωρίζουμε στα τρία και την ανοίγουμε με τον πλάστη.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και τα χωρίζουμε στα δύο.
Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο και προσθέτουμε τη μισή γέμιση.
Στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
Βρέχουμε το φύλλο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε σε ρόμβους.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και όταν κρυώσει λίγο το γλυκό το περιχύνουμε.

Κέικ λαδιού με σιρόπι πορτοκάλι
Χοχλιοί Μπουμπουριστοί