Μαυρομάτικα φασόλια με μάραθο

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κούπες μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 μεγάλο μάτσο μάραθα (ή λιγότερα , ίσα για άρωμα!)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
  • ¾ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΑΒΕΑ
  • 1 κούπα τριμμένη  ντομάτα και ένα κουταλάκι πελτέ ή 1,5 κούπα
    ντομάτα ή  1 κονσέρβα κονκασέ
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν θυμηθούμε βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια στο νερό . Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό να βράσουν. Μόλις αρχίζει το νερό να κοχλάζει τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ξαναβάζουμε με νερό (πάλι κρύο) που να τα σκεπάζει ένα δάκτυλο να βράσουν ξανά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται αλλά πρέπει να φροντίσουμε στο τέλος να μείνουν με λίγο νεράκι. Όση ώρα βράζουν τα φασόλια, ετοιμάζουμε και τα μάραθα. Τα καθαρίζουμε και παίρνουμε μόνο τις φουντίτσες , καθόλου κοτσάνια. Τα πλένουμε πολύ καλά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τοκρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μάραθα (όχι πολύ ψιλοκομμένα, 2-3 εκατοστά) . Προσθέτουμε νερό, ελάχιστο αλάτι και αφήνουμε να μαγειρευτούν όση ώρα χρειάζεται για να μαλακώσουν. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, βάζουμε τα φασολάκια με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τα μάραθα, και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Επίσης συμπληρώνουμε τα υγρά με όσο νερό χρειάζεται από εκείνο που έβρασαν τα φασόλια. Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να δέσουν τα υλικά του και λίγο πριν το τέλος το αλατίζουμε κανονικά.  Δεν πρέπει να μείνει με πολλά υγρά, δεν είναι σούπα. Όταν ετοιμαστεί αφήνουμε να μαρουβίσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.

Χταπόδι στα κάρβουνα
Ρεβύθια