Γίγαντες πλακί

ΥΛΙΚΑ

  • μισό κιλό γίγαντες
  • 200 ml ελαιόλαδο ΑΒΕΑ (έξτρα παρθένο)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες ή ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε λεπτές ροδέλες (αν θέλετε)
  • 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες σε πολύ νερό. Σε μια βαθιά κατσαρόλα τους ξεβράζουμε δύο φορές. Τη τρίτη φορά τους μισοβράζουμε αφαιρώντας  τον αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια. Όταν αλλάζουμε το νερό, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ζεστό ή χλιαρό για να μη σφίξει η σάρκα τους. Τους σουρώνουμε και τους απλώνουμε σε ένα ταψί.

Σε μια κατσαρόλα και με δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και τον ζωμό λαχανικών. Να θυμάστε ότι οι γίγαντες θέλουν μπόλικο ζωμό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση και δέσουν τα υλικά μας λίγο, κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και περιχύνουμε τους γίγαντες.

Προσθέτουμε όσο ζωμό χρειαστεί για να κολυμπάνε και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αρχικά, μέχρι να πάρουν βράση, και μετά στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε.

Πίτα με Μοσχάρι και Μαύρη Μπύρα
Χανιώτικη κρεατόπιτα