Vegan Παπουτσάκια με Κιμά από Μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 0.5 φλιτζάνι τριμμένα αράπικα φυστίκια με τη φλούδα τους
  • 250 γρ. σαμπινιόν ή άλλα μανιτάρια της επιλογής σας
  • 300 γρ. ντομάτα
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 30 γρ. κρεμμύδι
  • 8 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΒΕΑ
  • 1 σφηνάκι κρασί
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 0.5 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χαράζουμε ελαφρά τη σάρκα τους. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια απλώνουμε επάνω τις μελιτζάνες, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 0C για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. Κόβουμε τα μανιτάρια στην μέση και στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή για ευκολία τις λιώνουμε στο μπλέντερ. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 περίπου λεπτό, στη συνέχεια βάζουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει ή σάλτσα. Λίγο πριν κατεβάσουμε τη σάλτσα από το μάτι (2 λεπτά) βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ρόφημα βρώμης, το μοσχοκάρυδο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι, σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και κατόπιν κατεβάζουμε από τη φωτιά. Απλώνουμε σε κάθε μελιτζάνα 1 ½ κ.σ. κιμά από μανιτάρια, 2 κ.σ. μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φιστίκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 περίπου λεπτά. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε κάθε μελιτζανα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αγκινάρες
Σπανακόπιτα