Κέικ λαδιού με σιρόπι πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ

  • 150 γραμμάρια ελαιόλαδο ΑΒΕΑ έξτρα παρθένο
  • 400 γραμμάρια αλεύρι
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια καρυδόψυχα τριμμένη
  • 300 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά κανελλογαρύφαλλα σε σκόνη
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • χυμός 2 πορτοκαλιών
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια νερό
  • φλούδες από ένα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τα κανελλογαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι με το χυμό πορτοκάλι, εξακολουθώντας το χτύπημα με χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνετε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες στο μίγμα, σταματάτε το χτύπημα και ανακατεύετε με το χέρι. Λαδώνετε μια ψηλή φόρμα για κέικ, αδειάζετε μέσα το μίγμα και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους 170ο C για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζετε αν ψήθηκε το κέικ τρυπώντας το γλυκό με το μαχαίρι. Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα μικρή και βράζετε για 5 λεπτά. Περιχύνετε το κέικ κρύο με το ζεστό σιρόπι πορτοκαλιού. Γαρνίρετε με φλούδες πορτοκαλιού.

Σφακιανή κρεατότουρτα
Χανιώτικα καλιτσούνια (με αλέυρι για φύλλο)