Κακαβιά

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κιλό ψάρι κατάλληλο για βραστό κομμένο σε μερίδες
  • 1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού
  • 1 ποτήρι νερού χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και απλώνετε στον πάτο της μια στρώση πατάτες. Από πάνω τους μια στρώση ψάρι και πάλι από πάνω πατάτες. Βάζετε το κρεμμυδάκι σε μια άκρη. Αδειάζετε μέσα το ποτήρι με το λάδι και το άλλο με το λεμόνι. Αν τα υγρά δεν σκεπάσουν τα υλικά προσθέστε λίγο νερό. (Για πιο έντονη γεύση, επαναλαμβάνεις τη δόση χυμού λεμονιού και ελαιόλαδου μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά).

Ανάψτε τη φωτιά. Πάνω στη τελευταία στρώση βάλτε ένα πιάτο να μην κουνιούνται τα υλικά όταν πάρουν βράση. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά για αρκετή ώρα. Το λεμόνι με το λάδι θα μετατραπούν σ’ ένα θαυμάσιο γαλάκτωμα και η σούπα θα γίνει κάτασπρη.

Σερβίρετε στα πιάτα ζωμό, ψάρι και πατάτες.

Γαστρίν (το αρχαίο γλύκισμα της Κρήτης)
Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα και ελαιόλαδο